011-18 10 58

Däckland i Norrköping

info@dackland.se

011-18 10 58

Däckland i Norrköping

info@dackland.se

Fälg

Fälg

Allt du behöver veta
inför ditt köp av fälgar

Fälgarna är en av de viktigaste komponenterna på en bil, och inte bara vad gäller utseendet utan framför allt vad gäller körupplevelsen. Att välja rätt fälg spelar en viktig roll för prestanda, stabilitet, kontroll och bilens komfort i allmänhet.

Aluminiumfälgar väger mindre än plåtfälgar, och även om det bara skiljer lite i vikt mellan några modeller så blir faktiskt effekten större än vad man kan tro. En lättare bil innebär en minskad bränslekostnad, att bilen blir lättare att styra samt att fjädringen inte slits lika fort. En annan positiv egenskap med aluminiumfälgarna är att lättmetall leder värme väldigt bra. Värmen som bromsarna alstrar leds bort, och på så vis reduceras risken för bromsproblem.

Den som ofta kör på grusvägar bör däremot alltid välja stålfälgar, då dessa är ett mycket starkare material. Förutom att det är tåliga mot slag och slitage, är det även ganska enkelt att reparera stålfälgar, och köregenskaperna påverkas inte om de skulle rosta. Vad gäller inköpspriset är stålfälgar klart billigare än aluminiumfälgar.

Vanliga frågor

Vilken fälgstorlek passar min bil?

När det är dags att köpa fälgar till din bil, är det viktigt att exakt fastställa fälgens storlek. Om du bestämmer dig för att montera ett däck med en annan fälgstorlek än standardstorlekarna som rekommenderas för din bilmodell, se till att dessa alltid är något mindre än standardstorleken för att inte påverka bilens hjulinställning, stabilitet och prestanda. För att du enkelt ska kunna kolla upp vilken fälgstorlek som är lämplig för just din bil har vi länkat till Däckias söktjänst nedan. Ange bilens registreringsnummer och du får veta korrekta däck- och fälgstorlekar.

Länk till Däckia

Vilka fälgar ska jag köpa?

När du har hittat rätt fälgstorlek för din bil är det bara att välja de som bäst passar dina behov bland de många modellerna som våra leverantörer erbjuder. Du erbjuds ett stort utbud av fälgfabrikat och -modeller för din bil, såsom Aez, Ats, Image, Nitro, Dotz och Dezent. Är du rädd för att välja fel modell eller storlek på dina fälgar? Inget problem: Vi hjälper dig att hitta rätt!

Finns det olika typer av fälgar?

Materialet som har använts vid tillverkningen av bilfälgarna varierar beroende på bilens användningsområde och modell. De vanligaste materialen är aluminiumfälgar eller stålfälgar. De förstnämnda är mer eleganta och lättare att hantera, men de är även ömtåligare; och monteras normalt på sportbilar. Fälgarna av stål är tyngre och starkare, och därför lämpliga vid körning i stadsmiljö där det kan förekomma hål, trottoarkanter och vägbrunnar.

Varför ska jag välja aluminium-/lättmetallfälgar?

Aluminiumfälgar är tillverkade av en aluminiumlegering och är därmed lättare än stålfälgar som i huvudsak är tillverkade av järn. Just vikten är en viktig fördel med aluminiumfälgar i förhållande till stålfälgar. Aluminium är ett mycket formbart material och det är möjligt att skapa fälgar med en harmonisk form och fräckare utseende i förhållande till fälgar av stål. Denna aspekt inverkar även på priset då aluminiumfälgar kostar mer än stålfälgar.

Samtidigt väger aluminiumfälgar mindre än plåtfälgar. Du kanske inte känner så stor skillnad då du jämför med handen, men fälgar som roterar under färd ökar i vikt. För personbilar som används till vardagligt bruk handlar det ofta om cirka 40-50 kilo i skillnad för en bil i rörelse. En lättare bil innebär en minskad bränslekostnad, att bilen blir lättare att styra samt att fjädringen inte slits lika fort. En annan positiv egenskap med aluminiumfälgarna är att lättmetall leder värme väldigt bra. Värmen som bromsarna alstrar leds bort, och på så vis reduceras risken för bromsproblem.

Varför ska jag välja plåt-/stålfälgar?

Stålfälgar är istället tillverkade av laminatstål och utgör standardutrustningen på nyttofordon och bilar med liten cylindervolym. Den som ofta kör på grusvägar bör alltid välja stålfälgar, som är ett mycket starkare material. Förutom att det är tåliga mot slag och slitage, är det även ganska enkelt att reparera stålfälgar. Dessutom påverkas inte köregenskaperna om de skulle rosta. Vad gäller priset så är stålfälgar klart billigare än aluminiumfälgar.

Vad kostar fälgar till bilen?

Aluminiumfälgar kostar betydligt mer än stålfälgar vid inköp, men drar ner på bränslekostnader under körningen. Möjligheten att bearbeta materialen för att ge fälgarna en snygg formgivning höjer priset upp till 80 % i förhållande till vanliga stålfälgar. Om du väljer aluminiumfälgar, kan du köpa stålfälgar som reservfälgar för att begränsa kostnaderna i händelse av problem.

Till toppen